Slik håndterer du kroppspress på sosiale medier
Kjenner du noen gang på kroppspress av bildene på Instagram? Får du en dårlig følelse av at din kropp ikke er fin nok?
I så fall er du ikke alene. Mange har følt dette så sterkt, at de til og med har startet en protestbevegelse i sosial medier. De forsøker å knuse skjønnhetsidealene ved å legge ut bilder av hvordan normale kropper faktisk ser ut.
Skjønnhetsidealer og kroppspress er selvsagt ikke noe nytt fenomen. Men med ankomsten av sosiale medier, blir vi utsatt for dette oftere enn noen gang før. Presset er blitt sterkere, og rammer flere.
I denne artikkelen får du vite:
- Hvorfor kroppspress oppstår
- Hvorfor sosial protest alene ikke klarer å fjerne problemet
- Hva du kan selv kan gjøre for å takle dette problemet
Hvorfor oppstår kroppspress?
Å leve innebærer å begjære. Små og store ting. Hele tiden. Og det er andre mennesker som sitter med nøkkelen til det meste av det du begjærer.
Du ønsker deg kjærlighet, oppmerksomhet og omsorg. Du vil gjerne at andre skal like deg og beundre deg. Du vil at andre skal se deg, forstå deg og bekrefte deg.
Alt dette er allmennmenneskelig. Du skal lete lenge etter en person som aldri har hatt slike begjær. Men allerede tidlig i livet, kommer mistanken om at du dessverre ikke kan få alt det du begjærer. I hvert fall ikke langt på nær så mye som du skulle ønske. Og i voksen alder, går det for alvor opp for deg at du definitivt ikke kan få alt dette.
Sammen med denne oppdagelsen, kommer smerten. Og da mener jeg selvsagt ikke fysisk, men emosjonell smerte. Den fører i neste omgang til fortvilelse. Hvordan skal du holde ut dette livet, dersom hver dag er en påminnelse om at du ikke kan få de tingene du ønsker deg aller mest?
Ditt selvbilde rammes hardt av fortvilelsen. Du blir usikker på deg selv og din plass i verden. Du tviler på om du i det hele tatt har det som trengs for å takle dette livet.
Skjønnhet som falsk forhåpning
Og det er her illusjonen om skjønnhet som en redning melder seg. Når du kjenner fortvilelsen komme, begynner du å fantasere om ulike ting som skal redde deg fra lidelsen og smerten. I teorien kan denne ønskede redningen tenkes å være mange ulike ting. Men penger, intelligens og skjønnhet er de halmstråene som folk oftest griper etter.
Du danner deg et håp om at det finnes en mulig vei ut av smerten. Og da kan du for eksempel tenke:
“Dersom jeg blir rik, vil pengene hjelpe meg til å få de tingene jeg begjærer”.
Eller “Hvis jeg blir veldig smart og oppnår store ting, da vil mine oppnåelser hjelpe meg til å få det jeg ønsker meg”.
Og kanskje den mest populære illusjonen av dem alle:
“Hvis jeg får meg en fin kropp, da vil mitt vakre ytre hjelpe meg til å få de tingene jeg begjærer.”
Fra utviklingspsykologi vet vi at ønsket om tilknytning og tilhørighet til andre, er en av de sterkeste drivkreftene i oss mennesker. Dermed blir forklaringen den at du lengter etter en vakker kropp, i håp om at kroppen kan hjelpe deg til bedre og dypere kontakt med andre mennesker.
Barn som får reprimande for sin adferd, kan føle seg skamfulle. Da kan de tenke: “Hvis jeg oppfører meg sånn som mamma og pappa vil, blir de glad i meg, og ikke forlate meg”.
Som voksen fortsetter du med det samme. Du går inn på Instagram og sjekker feeden. Du ser mennesker med såkalt perfekte kropper som tilsynelatende lever lykkelige liv. Da får du en liten klump i magen. Uroen sniker seg inn på deg. Kanskje er du ikke engang klar over at du blir urolig.
Så begynner du å skamme deg over din egen kropp, og tenker “Hvis jeg får meg en finere kropp, så vil andre mennesker like og beundre meg. Da unngår jeg risikoen med å bli avvist av dem.”
Et opplagt eksempel på dette er single personer på partnerjakt. Folk i en slik livssituasjon er ofte ekstra opptatt av å se bra ut. Da kan de bruke mye tid på trening, klær, og lignende. Men etter at de har funnet seg en partner, går ofte motivasjonen til å vedlikeholde fasaden ned. Med andre ord: Så snart behovet for tilknytning er tilfredsstilt, mister de samtidig interesse for kroppen som et verktøy til å oppnå noe annet som de ønsker seg.
Den dårlige løsningen
Så da setter du i gang – streber etter å se bra ut. Du håper at en fin kropp skal ta vekk smerten, og erstatte den med god selvfølelse og lykke.
Men det er faktisk her problemet starter. Når du ser pene mennesker på sosiale medier, oppstår det gradvis en assosiasjon mellom andres kropp og en følelse av uro og skam hos deg. Hver gang du ser noen skryte av sin tilsynelatende perfekte kropp, blir du minnet om at de har noe som også du trenger, men ikke har. Da blir du først urolig, og deretter kanskje skamfull og trist.
Reaksjonær mobilisering
For å få vekk disse vonde følelsene, utvikler du ulike forsvarsmekanismer. Det vil si ting du tenker og gjør for å skyve de vonde følelsene vekk. En typisk forsvarsmekanisme er det vi kan kalle reaksjonær mobilisering. Her bestemmer du deg for å begynne og spise sunt og trene. Kanskje du til og med vurderer mer radikale løsninger som kosmetisk kirurgi, og lignende inngrep på kroppen.
Resignasjon
En helt annen type forsvarsmekanisme i møte med kroppspress, kan være selvangrep. Når du blar gjennom Instagram-profilen til noen med “perfekt” kropp, begynner du å tenke slemme tanker om din egen. Du kan for eksempel tenke at du er stygg, veier for mye eller for lite, er for lav eller for høy, at ingen synes du er attraktiv, og at ingen vil ha deg.
Det du oppnår av å straffe deg selv på denne måten, er å fortrenge angsten og erstatte den med resignasjon. På denne måten får du en alibi for å gi opp den lange og vonde jakten på en vakker kropp.
Begge disse to kategorier med forsvarsmekanismer er altså velment, men mislykkede forsøk på å håndtere kroppspress.
Hjelper det å ha en fin kropp?
La oss si at du er en person som har akkurat den typen kropp som for tiden defineres som den ideelle. Hva vil hende dersom du åpner en Instagram-konto og begynner å legge ut bilder av deg selv? Vil du føle deg bedre? Vil du bli kvitt fortvilelsen over å ikke kunne få alt det du begjærer? Vil du få bedre selvfølelse og bli mer lykkelig, når likerklikkene og følgerne begynner å renne inn?
Ja, uten tvil. Hver gang du logger inn på Instagram og ser tusenvis av personer gi uttrykk for at de elsker kroppen din, vil du oppleve det som en form for rus. Du kommer til å kjenne selvtilliten skyte til værs. Du kommer til å føle deg som en spesiell og unik person, hevet over alle de andre dødelige.
Og dette blir starten på nye problemer. For hva skjer når du begynner på en så ekstrem måte å hente bekreftelse fra andre? Jo, du tar kontrollen over ditt liv vekk fra deg selv, og legger den i hendene på din følgere på Instagram. Du vil bli avhengig av at andre ser deg og bekrefter deg. Du kommer til å miste evnen til å kjenne indre trygghet i kraft av deg selv.
Du blir en slags Instanarkoman som hele tiden må ha en ny dose med likerklikk og beundrende kommentarer for å føle deg trygg. Og ikke nok med det, som med annen rusavhengighet, må du stadig ha en sterkere dose for å oppnå samme effekt som før.
Hvis to hundre likerklikk var nok til å sende deg i ekstase for to måneder siden, gjør ikke det susen i dag. Nå trenger du tusen likerklikk for å få den samme effekten som før. Men snart må du ha fire tusen likerklikk. Og slik fortsetter det.
Slik er menneskesinnet skrudd sammen. Instagram kan bli et rusmiddel, på flere måter sammenlignbar med narkotiske stoffer. Å dele bilder av sin kropp på sosiale medier begynner som en selvtillitsboost, og ender med at du mister mye av din autonomi og står i fare for å få et dårligere selvbilde enn noen gang før.
Du vil oppdage at uansett hvor mye andre bekrefter kroppen din, blir ikke den emosjonelle utryggheten borte. Du bare doper den ned. Din vakre kropp vil heller ikke klare å løse problemet med usikkerheten du føler i relasjon til andre mennesker.
Kort oppsummert: Det du egentlig ønsker deg når du ønsker deg en perfekt kropp, er noe som kan ta bort tvilen og smerten.
Sosialt opprør
Gjennom årene har mange forsøkt å kjempe imot kroppspress ved å gjøre opprør mot skjønnhetsidealene. For eksempel har feminister i flere tiår vært opptatt av dette spørsmålet. Man har gått i demonstrasjonstog, løftet problemet på den politiske agendaen, presset moteblader og klesprodusenter til å utvide de snevre skjønnhetsidealene, med mer.
Og de siste årene har motstanden fått nytt giv på sosiale medier. Som en form for aksjonisme, har folk begynt å publisere “ærlige” bilder av kroppen sin. De legger ut lettkledde bilder av seg selv hvor de viser frem arr, strekkmerker, kroppsfett, ubarberte kroppsdeler, også videre. Idéen er å vise hvordan “den ekte kroppen” ser ut, slik at vanlige folk kan slutte å skamme seg over kroppen sin.
Håpet er at når ingen lenger skammer seg over sin kropp, vil man få et langt mer inkluderende skjønnhetsideal. Eller ikke noe skjønnhetsideal i det hele tatt.
Jeg er ikke motstander av denne typen motreaksjon til ekskluderende skjønnhetsidealer, men jeg tror ikke det alene er nok til å løse problemet. Her er mine begrunnelser for det:
- Skjønnhetsidealer har alltid eksistert. Idealene har forandret seg. Tykke kropper, middels kropper, tynne kropper. Høye, lave, maskuline, feminine og androgyne kropper – de fleste kroppstyper har hatt sine velmaktsdager.
I antikkens Hellas var det menn som følte kroppspresset sterkest, i dag er det først og fremst kvinner. Skjønnhetsidealer har kommet og gått, men en eller annen form for skjønnhetsideal har alltid eksistert – i alle sivilisasjoner.
Faktisk er det i de landene med strengest regulering av hvordan kroppen kan vises offentlig at kosmetisk kirurgi er mest utbredt.
2. Menneskepsyken er delt og i konflikt med seg selv. En del av deg ønsker ikke å føle kroppspress. Samtidig er en annen er en annen del av deg fascinert av skjønnhet. Du trekkes av to ulike krefter i deg samtidig.
Jeg tror ikke sosialt opprør kan endre denne dynamikken i menneskepsyken. Frigjøring fra kroppspress kan komme kun gjennom at hver person jobber med seg selv.
3. Skjønnhetsindustrien har stor interesse av at det finnes kroppsidealer. Det er tross alt slik de tjener sine penger. I dag er det sosiale medier som Instagram deres viktigste fora for spredning av kroppsidealene. Her forteller de deg at du på død og liv må skaffe deg den perfekte kroppen. Deretter prakker de sine produkter på deg.
Lite taler for at kroppspress kan i betydelig grad reduseres gjennom aksjonisme. Derfor må du selv lære å leve lykkelig, uten å gjøre noe som helst for å leve opp til de rådende skjønnhetsidealene.
Men hvordan gjør du det? Fortsett å lese. Her kommer de praktiske tipsene.
Slik kan du hindre skjønnhetsidealene fra å legge press på deg
Som jeg var inne på tidligere, oppstår kroppspress når det dannes en assosiasjon mellom bilder av de såkalte perfekte kroppene du se, og visse typer følelser i deg. Når du ser slike bilder, føler du ubehag og skam over din egen kropp. Samtidig styrkes den ubevisste antagelsen om at du må leve opp til kroppspresset. Frigjøring fra presset ligger i å bryte denne assosiasjonen.
Mitt forslag er at du gjør følgende øvelse fremover:
- Når du kjenner kroppspresset, rett fokuset innover og beskriv for deg selv hva det er du føler. Finn riktig navn på følelsen. Er det for eksempel uro du kjenner? Er det skam? Er det frustrasjon? Er det to følelser samtidig?
2. Legg merke til hva det er disse følelsene får deg til å tenke. Tenker du at du må begynne å gjøre ting for å bli penere? Spør deg selv: “Antar jeg at en finere kropp vil løse mine utfordringer knyttet til selvtillit og usikkerhet i relasjon til andre?”
- I forlengelse av punkt 1 og 2: Tren opp selvobservasjonen. Mennesker er utstyrt med evne til å tenke og føle. Men i tillegg har vi en tredje mental kapasitet som registrerer gangen i det vi tenker, føler, og hvordan disse påvirker hverandre. Det er denne evnen som ofte kalles “selvobservasjon”. Denne evnen er forskjellig fra person til person, og ofte blir den bedre jo eldre vi blir.
La oss ta et enkelt eksempel. Det er middagstid, og du kjenner at du er sulten (en følelse). Mens du lager mat, kritiserer du din partner i ditt stille sinn (tanker). Men samtidig kan du registrere: “Det er sultfølelsen som gjør meg irritabel, og får meg til å tenke negative ting om min partner. Jeg ville antagelig ikke ha vært så hard mot han eller henne, dersom jeg ikke hadde vært sulten nå.”
Dette er altså selvobservasjon. Vi kan observere at våre følelser leder til visse tanker. Og vi kan legge merke til at det vi tenker endrer seg, når den underliggende følelsen avløses av en annen følelse. I tillegg kan vi, basert på tidligere observasjoner, forutse fremtidige reaksjonsmønstre hos oss selv.
Bruk selvobservasjon til din fordel
Å bruke selvobservasjon bevisst er viktig når du forsøker å frigjøre deg fra kroppspress. Du må stoppe opp og registrere sammenhengen mellom følelser og tanker når du ser bilder av vakre kropper.
For eksempel kan du registrere følgende: “Når jeg ser bilder av noen som synes å ha finere kropp enn meg, blir jeg stresset, og skamfull over min egen kropp. Da lager jeg meg illusjoner om at dersom også jeg hadde hatt en finere kropp, ville de vonde følelsene ha blitt borte. Jeg blir fristet til å få andre til å beundre og bekrefte meg. Jeg håper at andre mennesker kan gi meg indre trygghet og bedre selvfølelse.”
Deretter må du fortsette å utfordre de falske forhåpningene med slike spørsmål som:
“Hva er det jeg egentlig håper skal skje hvis jeg får den “perfekte” kroppen?”
“På hvilken måte vil livet mitt bli bedre i en tenkt situasjon hvor jeg har en kropp i tråd med dagens skjønnhetsidealer?”
“Ville egentlig noe som helst ha blitt bedre dersom jeg hadde en finere kropp?”
“Er jeg egentlig hindret fra noe som helst i livet all den tid jeg ikke har den perfekte kroppen? Hvilke lukkede dører ville egentlig åpnet seg dersom jeg hadde en finere kropp?”
Kroppspress oppstår i det du selger deg selv idéen om at mangel på et penere ytre forårsaker de følelsesmessige smertene du opplever i livet. Og du danner deg en forestilling om at en fin kropp ville ha knipset vekk det vonde. Men denne illusjonen gir deg i seg selv mye unødvendig smerte. Det er illusjonen som muliggjør kroppspress. Dette skjer ubevisst. Du er vanligvis ikke klar over at slike illusjoner styrer deg.
Men dersom du gjør den øvelsen når du kjenner kroppspress, vil de falske forhåpningene svekkes. Etter hvert vil de ikke lenger styre og plage deg. De falske forhåpningene vil aldri bli hundre prosent borte, men de kan svekkes nok til at du kan frigjøre deg fra kroppspresset.
Konklusjon
Det er i seg selv ikke noe i veien med å være opptatt av slanking og skjønnhet, men det bør være gøy og noe du har et avslappet forhold til. Dersom du forsøker å forbedre ditt utseende som følge av kroppspress, ligger løsningen et helt annet sted enn å gi etter for presset.
De færreste drømmer om den perfekte kroppen for dens egen skyld. Under lengselen etter skjønnhet, ligger falske antagelser om at en fin kropp vil løse problemer knyttet til et skjørt selvbilde og utfordringer i tilknytning til andre. Ved å knuse disse illusjonene, tar du et stort steg i retning å frigjøre deg fra kroppspress.
Dersom du ønsker å lese mer om sammenhengen mellom kroppsideal og lykke, kan jeg anbefale denne forskningsartikkelen: http://selfdeterminationtheory.org/SDT/documents/2007_Meyer_JPP.pdf