bok_icon
2_FORFATTEREN
3_kontakt
91408 Total Views 65 Views Today
Home / Uncategorized / Hvorfor det er viktig å ha uleste bøker i hyllen
Bookworm

Hvorfor det er viktig å ha uleste bøker i hyllen

Hvis du ser over boksamlingen din, hvor mange bøker tipper du at du har? Og hvor mange av dem har du faktisk lest? Samtlige? Nitti prosent? Femti prosent?

Hvis du kjøper flere bøker enn du leser, er du ikke den eneste. Jeg leste en gang at bare ti prosent av alle bøker som kjøpes hos Amazon.com faktisk blir lest. Jeg vet ikke hvor presist dette anslaget er, men det er neppe noen tvil om at mange av bøkene som kjøpes aldri leses.

Selv begynte jeg å kjøpe bøker da jeg var femten år gammel, og gjennom årene har jeg samlet opp mange uleste bøker. Men de står der i hyllen, side om side med dem jeg har lest. Hver gang jeg får øye på en av de uleste, kjenner jeg et lite stikk av dårlig samvittighet. Og så lenge jeg fortsetter å kjøpe bøker uten å lese dem, kommer ubehaget til å være der.

En gang forsøkte jeg å komme til bunns i dette problemet. Frustrasjonen over å bruke masse penger på bøker som ikke blir lest og det nevnte samvittighetsnaget, gjorde at jeg i 2009 bestemte meg for å lese alle nykjøpte bøker. Denne avgjørelsen gav raskt resultater. En konsekvens var at jeg kjøpte langt færre bøker enn før. I tillegg fikk jeg bedre samvittighet, og en god følelse av å være produktiv. Men samtidig gikk noe tapt.

Jeg ble mer kalkulert. I bokhandelen gikk jeg ikke lenger til seksjonene med bøker om temaer jeg ikke hadde greie på. Jeg sluttet å kjøpe bøker basert på entusiasme og impuls. Jeg begynte å handle ut fra hva som var realistisk å få lest. Det hele ble en veldig rasjonell affære.

Med de nye kjøpevanene, forsvant selvbedraget, den deilige illusjonen om at jeg hadde langt mer tid til å lese bøker enn det som faktisk var tilfellet. Jeg drømte ikke lenger om at jeg en dag ville lese alle de spennende bøkene jeg kom over. Jeg planla heller ikke å sette meg inn i nye fagfelt. Mitt forhold til bøker var tidligere som en ungdomsforelskelse, men nå hadde det gått over til å bli som et fornuftsekteskap. Å lese alle bøker jeg kjøpte, ble ikke den opplevelsen jeg trodde det skulle bli. Derfor gikk jeg bort fra dette prinsippet igjen i 2010.

Gode bøker er som gode samtalepartnere. Du kan henvende deg til dem når du trenger utfordringer, trøst eller flukt. «Vis meg din boksamling, og jeg skal fortelle deg hvem du er», er en klisjé med mye sannhet. Få ting i livet former deg like mye som bøkene du leser. Men du kan også ha samtaler med de uleste bøkene i hyllen. Også de har formet deg. Også de er spor etter det livet du har levd.

Det er i ettertid vanskelig å forstå hvorfor jeg kjøpte en del av de uleste bøkene i min samling. Et eksempel er «Rudolf Steiner og antroposofien». Jeg begriper ikke hva den gjør i min bokhylle. Jeg har aldri vært interessert i antroposofi. Noen ganger tenker jeg at en annen person har plassert boken der, men det klarer jeg ikke å overbevise meg om. Jeg husker nemlig godt at det var jeg som kjøpte den. Men når kjøpte jeg den? Og hvorfor? Det klarer jeg ikke å svare på.

Med andre bøker er det motsatt. Det er uforståelig at jeg ennå ikke har lest dem. Romanen «Light years» av James Salter er et godt eksempel på det. Og den har stått i hyllen i tre-fire år. Den venter tålmodig på meg med et stirrende blikk. Hver gang jeg leser artikler om Salter, tenker jeg «Nå jeg få lest den boken». Men så langt har jeg ikke gjort alvor av tanken. Kommer jeg noen gang til å få lest den?

Det er to store fordeler med å eie uleste bøker. På den ene siden kan deres tilstedeværelse virke motiverende. Det lille ubehaget de vekker, kan minne deg om å prioritere lesing. At det er fryktelig mye du ennå ikke har lært. At et liv uten intellektuelt påfyll ikke er mye til liv. De uleste bøkene blir en moraliserende pekefinger du gir deg selv.

Samtidig blir de uleste bøkene en påminnelse om hvordan livet selv er. Å kjøpe en ny bok, er samtidig et uttrykk for hvilken retning du ønsker å ta ditt liv. Du kan for eksempel kjøpe en ny roman for å bli kjent med et nytt forfatterskap, eller skaffe deg en innføringsbok for å sette deg inn i et nytt fagfelt.

Å kjøpe en bok er å planlegge fremtiden. Det er på en måte som å innlede et vennskap, bytte bosted eller si opp en stilling. Du tar en avgjørelse og legger igjen et spor. Mange år senere ser du tilbake, og spør deg selv: ”Hva var det jeg holdt på med da jeg sa opp den fine jobben?” På samme måte ser du på en bok i hyllen, og spør du deg selv: ”Hva tenkte jeg på da jeg kjøpte den der?”

Uleste bøker er selvfølgelige innslag i enhver anstendig boksamling. Det er fristende å si at folk som gir bort bøker de ikke leser, er litt feige. De tør ikke å konfrontere ubehaget det vekker å ha dem stående i hyllen. Uleste bøker er som livet selv. De minner deg om muligheter det ikke blir noe av, og ønsker du ikke får oppfylt. De forteller deg at du må lære å leve med alle de tingene du ikke kan få, og alt det du ikke kan bli.

3163 Total Views 5 Views Today

3 comments

  1. Oppmuntrende ord! Jeg skrev om mitt eget tårn av uleste fagbøker for en stund siden: http://einarwh.wordpress.com/2012/08/24/the-hawk-and-the-tower/

  2. Prestene klager over at folk ikke lengre tror på det evige liv. Da
    har de ikke sett bokhyllene til mange.

  3. Anne Nielsen

    Kloke ord om en gammel problemstilling. Du har mange gode poeng.

Scroll To Top